by vesa

Bateritë – jo vetëm një instrument për muzikë

Kur dëgjojmë bateritë duke e u rrahur në muzikë, normalisht mund ta shoqërojmë me kokë duke i lëvizur këmbët tona në ritëm. Ne imagjinojmë bateristë të famshëm në skenë duke dhënë shpirtrat e tyre me anë të baterive. Muzika është ajo që vjen në mendje.

 

Por këtë ditë të veçantë, gjatë një seminari të Festivalit Femart, bateritë përcollën një kuptim të fshehur, i cili së shpejti do të ekspozohej.

Në një kohë prej 4 orësh, pjesëmarrësit, të cilët kurrë nuk kishin parë ose prekur bateri (daulle), mësuan të luajnë bateri dhe të përcjellin njëri-tjetrin për të krijuar një melodi. Trajnuesit e kursit, Selena Simiq dhe Tmara Tasić, u mësuan pjesëmarrësve se si t’i përdorin tamburitët për të fuqizuar veten dhe njëri-tjetrin. Këto bateri nuk ishin më bateri, ato nuk ishin më vetëm instrumente. Ato ishin një mjet i rezistencës!

 

Rinesa Ahmeti, një nga pjesëmarrësit në këtë punëtori, si dhe një vullnetare për Festivalin Femart, tha se mësuan se bateritë u përdorën gjithashtu në trazira dhe protesta.

Muzika është e zakonshme në këto ngjarje dhe bateritë kanë një vend të veçantë mes tyre. Ata ju bëjnë të marshoni si ushtarë, ju bëjnë të qëndroni të drejtë dhe të gjatë dhe ju bëjnë të këndoni. Pjesëmarrësit përdorën energjinë nga bateritë për të projektuar një frymë të rezistencës.

 

Pjesëmarrësit goditën bateritë e tyre pa ndërprerje nga ora 10:00 deri në orën 14:00, me vetëm dy ose tre pushime të shkurtra mes tyre. Ata u ndanë në grupe, ku secili kishte stilin e tyre të veçantë sipas udhëzimeve të trajnerëve. Grupet duhej të ndiqnin një model, dhe të përpiqeshin të dëgjonin njëri-tjetrin për të krijuar një melodi të përbashkët. Kjo ishte një nga pjesët më të rëndësishme të të gjithë punëtorisë. Nuk ishte më vetëm për rezistencën. Ka të bëjë me gjetjen e bashkimit midis njëri-tjetrit. Thënia “Ka forcë në unitet” ka rezonuar gjatë gjithë sallës së teatrit atë ditë.

 

Kështu që herën tjetër që ndjeheni më pak i fuqishëm ose jo i motivuar, merrni dy tambure (ose lugë prej druri, ato mundësojnë po të njëjtën gjë nëse nuk posedoni një set daullesh) dhe filloni të luani rrugën tuaj drejt fuqizimit!

 

Shkruar nga Vesa Prapashtica

add a new comment

CONTACT


Contact In Details

Address

Str. Zenel Salihu Z4 -S3 00022 (0.52 mi) Pristina 10 000

Phone

+381 (0)38 221512 - 09:00am - 17:00pm

Email

femartfest@gmail.com