Tag Archives: femart festival

Ishulli Reunion, territor Francez afër bregut të Madagaskarit, është një nga ato mbetje të vërejshme të kolonializmit evropian. E okupuar nga francezët në 1600-tat, kolonizatorët përfituan nga fuqia punëtore e skllavëve afrikan dhe malagasy më shekuj të tanë. Skllavëria u hoq nga ishulli në 1848, por puna me kontratë e punëtorëve të marrë nga Azia […]

read more

Dy shoqe takohen përsëri pas tetë vjet ndarje. Maria (Vjosa Maloku) është një piktore e suksesshme dhe e vendosur, kurse Laura (Semira Latifi) ka kaluar vitet intervenuese duke luftuar për t’u bërë artiste. Ato takohën në banesën e Marias, duke ripërtërirë të kaluarën me uiski. Filli i konfliktit të tyre nuk tregohet hapur dhe është […]

read more

Ka një kënaqësi të veçantë të dëgjosh dikë që e do zejen e saj duke folur për punën e saj. Dizajnerja e modës Venera Mustafa mbajti një pop-in talk intim në oborrin përpara studios së saj për Festivalin Femart. Në 2010, Mustafa e hapi dyqanin e saj në Kosovë, pasi studioi dizajn mode në Paris […]

read more

Dhuna në familje, dhe posaqërisht dhuna ndaj grave, është diçka për të cilën shumica e njerëzve në Kosovë nuk duan të flasin. Ne lexojmë për burra që therrin, godasin, rrahin, mbysin, dhe brutalizojnë familjet e tyre në të gjitha mënyrat në seksionin e krimit në gazeta, por realiteti i jetesës së kësaj dhune mbetet i […]

read more

Para disa javëve, Leonida Molliqaj e Preportr-it publikoi një artikull hulumtues mbi gjendjën e abortit në Kosovë. Të dhënat e nxjerrura nga Molliqaj ishin shokues. QKUK, spitali më i madh publik në Kosovë, i mundon pacientet me ligjerata mbi moralin dhe “krimin” e abortit. Klinika të palicensuara private bëjnë aborte rregullisht, edhe pse nuk i […]

read more

Sonte Flutura Balaj do të performojë slam poezinë e saj për herë të parë. Kur takohem me të ajo është duke përgaditur për performancën, e cila do të shoqërohet me koreografi nga Fjolla Hana, dhe po ashtu është duke marrë pjesë në panairin e shkencës në Shkollën Amerikane. Definivisht nuk kam qenë aq aktive si […]

read more

Kur takohem me Fitore Berishën te Teatri Oda ajo është midis instalimit të ekspozitës së saj, me vidiator në dorë. Pas 10 vite në Islandë, artistja multimediale Berisha është kthyer në Kosovë me disa punime: një performancë e vallëzuar e quajtur “Revolta Kundër Dhunës”, një seri të fotografive të quajtur “Përqafim/Përqafoj”, dy piktura dhe një […]

read more

Me të shkëlqy sytë, me e hapë zemrën, e më ngrohë shpirtin, ashtu ishte planifikuar natë e shtunë. Mbrëmë, teatri Oda ishte kthyer magjishëm në ato dhomat e bukura që të kënaqin imagjinatën… Ishte shëndrruar në një ambient që ngjasonte me shtëpinë, rahatia e saj rrëmbeu zemrat e gjithë atyre që qenë përballë. Nata ishte […]

read more

Gjëja e parë që mësova nga performanca e së premtës Dashnoret e Pikasos: Picasso ka qenë i tmerrshëm ndaj grave në jetën e tij. Marrëdhëniet e tij me gratë ishin abuzive dhe nganjëherë tërësisht poshtëruese, me martesa të shumta, lidhje dashurishë të vazhdueshme (dhe ndonjëherë në lidhje të shumta në kohë të njëjtë) dhe marrëdhënie […]

read more

Performanca e mbrëmshme Cracks Are How the Light Gets In nga Deirdre Morris, si dhe slam poezia e Jonida Beqos, të dyja këto, ishin mësime mbi lëndueshmërinë dhe forcën. Pjesët e performancës së Morris përfshinë lakuriqësi të plotë, dhe unë nuk arrita dot të mos ndjehem e tensionuar njëherit që u zhveshën rrobat: nuk doja […]

read more

CONTACT


Contact In Details

Address

Str. Zenel Salihu Z4 -S3 00022 (0.52 mi) Pristina 10 000

Phone

+381 (0)38 221512 - 09:00am - 17:00pm

Email

femartfest@gmail.com